Ludvikapolitiker om flyktingströmmen: Är ett akutläge

3:23 min

Delade meningar råder bland bybor när det gäller de cirka 400 flyktingar som väntas till Fredriksberg inom kort. Och kommunpolitikerna i Ludvika menar att man önskat mer planering för att förbereda samhället, men att man i den situation som råder gjort det bästa man kunnat.

– Vi följer situationer i Europa och ser vad som händer. Det är självklart att Sverige måste ta emot flyktingarna, och att de fördelas ut på kommunerna. Det är ju ett akutläge vi har, säger kommunalrådet Lotta Wedman (MP), och fortsätter:

– Vi måste ta emot de som flyr till Sverige, vi gör det bästa vi kan. Och jag är stolt över den medmänsklighet som många i Ludvika visar, man ställer upp och samlar in kläder, leksaker och pengar.

Men i Fredriksberg tycker många att det blir för många och att man inte har några resurser. Har ni kommunal beredskap?

– Ja den beredskapen finns ju och jag vet att man jobbat febrilt med att ta emot de här flyktingarna på bästa sätt, och det sker dialog med de som bor där. Sedan kan man ju tycka att det hade varit bättre om man haft asylboenden på fler ställen i kommunen, men nu är det ett akutläge, säger Wedman.

Hur ska de barnen som kommer få plats i skolan?

– Det har vår skolförvaltning tittat på, och det är ju inte så att de ska sättas i skolan dag två. Men vi har haft förvarningar om volymer som ska komma till Fredriksberg, säger kommunalrådet Leif Pettersson (S).

När det gäller informationen till byborna i Fredriksberg så säger Pettersson att man hade önskat mer planering.

– Situationen hade kanske önskat vara mer planerad och att man kunnat förbereda samhället bättre. Men en del har gjorts, vi har lagt ut från kommunens sida information om hur man kan engagera sig och vilka kontaktkanaler som finns inom kommunen. För att få svar på frågor och öka engagemanget.