Efter samtal med Migrationsverket: De asylsökande har lämnat bussen

2:48 min

Vid ett-tiden i natt kom en buss med asylsökande till boendet i Fredriksberg. Ungefär 25 personer vägrade då gå ur bussen, då de inte ville vara kvar i Fredriksberg. Men efter att Migrationsverket i Hedemora varit inne i bussen och pratat med flyktingarna så har nu ett flertal kommit ut.

De asylsökande vägrade gå ur bussen då de blivit anvisade att få komma till Hedemora och därför vill de inte vara i Fredriksberg.

Men nu har många av dem kommit ut ur bussen.

Migrationsverket i Hedemora har varit inne i bussen och pratat med flyktingarna.

– Jag har berättat vad som gäller, vi har erbjudit dem tak över huvudet och de kommer få mat fram till att de får dagersättning så de kan köpa sin egen mat. Och förklarat att situationen i Sverige är just nu så här, att man kan inte välja var man ska bo, om man inte har en släkting eller vän som de kan bo hos, säger Kristina Pamryd Karlsson, biträdande enhetschef vid Migrationsverket i Hedemora.

Varför ville de inte gå ur bussen?

– Man tycker att Fredriksberg är mitt i skogen, de är oroliga över skolan för barnen.

De som stannat kvar i bussen är barnfamiljer och ensamkommande män. Och stämningen var enligt Kristina Pamryd Karlsson ändå god i skogen.

– Men ändå förtvivlad över att man känner att man får bo mitt ute i ingenstans, säger hon.

De asylsökande har nu sagt att de kommer gå in i lägenheterna och att de tänker stanna i Fredriksberg och sedan fundera på hur de vill gå vidare.