De kämpar för att få behålla sin simskola

3:30 min

På Tunets bad i Borlänge har det pågått simundervisning för muslimska tjejer i två år. Men badanläggningen är nedläggningshotad och tjejerna vet inte om de får vara kvar. Nu har de lämnat in ett upprop till kommunpolitikerna. 

Omkring 120 personer kommer till Tunets bad varje lördag för att lära sig simma. De flesta är från Borlänge, men även tjejer från Falun och Ludvika åker dit. Det är väldigt populärt säger simläraren Fartym Buubshe.

– När ska ni öppna simningen? Mammorna brukar fråga mig, barn brukar fråga mig. Telefonen ringer jämt, så är det, säger hon.

Förutom simskola har lördagarna på Tunets bad innehållit dansträning, gymnastik och diskussionsgrupper. Det är viktigt för integrationen menar Fartym Buubshe, som lär kvinnorna lite allt möjligt.

– Förut de brukade inte duscha innan badet, sen har de lärt sig att man ska duscha innan man badar sig. De fick också lära sig att man ska duscha efter att man har badat. Ja, de har fått lära sig jättemycket tycker jag.

I Sverige måste man simma, säger Hassan Saad som är initiativtagare till simskolan. Han menar att det handlar om jämställdhet för de muslimska tjejerna. Simning ska inte bara killar ha möjlighet att göra.

Han visar upp uppropet som tjejerna har lämnat in till kommunen. Ett exemplar var har gått iväg till de tre kommunalråden i Borlänge.  

Men Borlänges socialdemokratiska kommunalråd, Jan Bohman har inte sett uppropet.

– Nej, de har inte vänt sig till mig än så länge, säger han.

Tunets bad är i så dåligt skick att det kanske inte räcker att renovera det. Därför har Borlänge kommun nu tillsatt en utredning för att se vilka behov som finns. Men hittills har man främst fokuserat på rehabiliteringsbadet, och simskolan väntar på svar.

 – Vi får försöka lyssna på alla de grupperingar som finns där ute och ta reda på vilka de är och vilka behov de har. Men det jag tror är det primära är trots allt rehabiliteringsbadet och där har vi väldigt bra dialog med handikappsorganisationerna.

Eventuellt kan simskolan få flytta till Maserhallen säger Jan Bohman. På Maserhallen är bassängerna större och djupare säger simläraren Fartym Buubshe Men hon skulle kunna tänka sig att hålla i träningarna där, under vissa förutsättningar

– Om det är ingen kille där, då skulle tjejerna trivas. Men det är ju killar där så det går inte för dem, de är ju blyga och religionen är där också. Vad vi vill är att ha Tunets kvar, att tjejerna får vara trygga och lära sig simma där, säger Fartym Buubshe.