Inget vet hur många liv Dalarnas ambulanshelikopter kan rädda

3:03 min

Landstingsstyrelsens ordförande, Ingalill Persson (S), får nu kritik av oppositionsledaren för sitt påstående att Dalalandstingets nya ambulanshelikopter kommer att rädda 25 liv per år.

Oppositionsrådet Clas Jacobsson (M) anser att uppgiften är gripen ur luften.

– Vi har ju hört att hon har påstått det, men ingenstans kan hon belägga var hon har fått de uppgifterna ifrån och att det skulle fungera här i Dalarna, säger Clas Jacobsson om Ingalill Perssons påstående om att 25 liv kan räddas.

Ingalill Persson vill inte låta sig intervjuas utan hänvisar till sin landstingsrådskollega Gunnar Barke (S) som säger att han tror att uppgiften om att helikoptern kommer att rädda 25 liv i Dalarna varje år stämmer.

– Jo, jag tror att det stämmer. Det är ju inget facit man har i förväg, utan det bygger på erfarenheter från andra liknande organisationer, menar han.

Från vilka organisationer då?

– Utredningar när det gäller helikopterverksamhet i Danmark, bland annat.

Så när ni säger att ni kan rädda 25 liv per år då har det ingen förankring här i Dalarna, ni vet inte om det är så?

– Det är klart att det har förankring i verkligheten, men vem vet det exakta antalet i förväg?

Vid årsskiftet tror landstinget att man ska kunna börja flyga med sin nya ambulanshelikopter som ska ha Mora som bas. Totalt satsar landstinget Dalarna runt 120 miljoner kronor på att komma igång med sin helikopterverksamhet. Den årliga driftskostnaden beräknas bli 35 miljoner kronor.