Fler landsting intresserade av ambulanshelikoptern
Foto: TT.

Kostnaden för Dalarnas ambulanshelikopter drar iväg

0:59 min

Ytterligare cirka 40 miljoner kronor tillkommer i den satsning på att skaffa egen ambulanshelikopter som landstinget Dalarna gör.

Landstinget måste nämligen bygga två helikopterplattor i direkt anslutning till akutmottagningarna vid sjukhusen i Falun och Mora, samtidigt som Mora kommun dessutom bygger en helikopterhangar för 20 miljoner som ska hyras ut till landstinget.

Totalt satsar landstinget därmed cirka 120 miljoner kronor i sin ambulanshelikopterverksamhet, som får 15 anställda piloter, sjuksköterskor och läkare.

Enligt det socialdemokratiska landstingsrådet Gunnar Barke så ska båda helikopterplattorna börja byggas i slutet av detta år för att stå klara i slutet av nästa år.

- Ja, det stämmer bra. Helikopterplattorna i sig har inget med den här satsningen att göra. Det är en process som har pågått i över tio år. Vi har redan idag helikopterlandningar vid båda våra sjukhus. Sedan är det en komplicerad process när det gäller att bygga sådana här anläggningar, både ur kommunal plansynpunkt och sedan även i övrigt ur tillståndssynpunkt.

- Så det har ingen koppling. Oavsett om vi hade gjort den här satsningen så ska vi ändå bygga helikopterplattor både i Mora och i Falun, säger Gunnar Barke som också menar att det här inte är en särskilt stor satsning jämfört med den totala investeringsbudget som landstinget har.

- I landstingets budget så har vi 350 miljoner kronor för investeringar i fastigheter totalt. Jag skulle tro att det här kan kosta runt en 15-20 miljoner vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista