Sjukvårdsminister Gabriel Wikström presenterar höstbudgeten i dag i Dalarna.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström presenterar höstbudgeten i dag i Dalarna. Foto: Johan Thorén

Mer pengar till sjukvården

4:28 min

Sjukvårdsministern Gabriel Wikström är i Dalarna i dag och presenterar regeringens höstbudget, där ytterligare en miljard kronor går till landstingen. 

Ministern presenterade budgeten under förmidagen på en pressträff i Avesta och senare under dagen i Falun.

Regeringens budget innehåller skattehöjningar och borttagna skatteavdrag för att finansiera mer resurser i sjukvården, skolan, höjda ersättningar i arbetslöshetskassan och satsningar på miljön.

- Vi tog över en budget i underskott. De stora reformer vi gör nu måste därför bekostas av skattehöjningar, förklarade Gabriel Wikström.

Cirka åtta av tio hushåll för en minskad disponibel inkomst, har Finansdepartementet räknat ut.

- Man kan räkna på olika sätt. Vi tar in pengar för att göra reformer, för att få folk i arbete, för att förbättra skolan och vården. Vi  tillför pengar till välfärden. Ja, det blir en mindre slant i plånboken, men en bättre välfärd och en bättre arbetsmarknad. 

- Fördelningsmässigt är det så att de som har lägsta inkomsterna går plus. Det är rättvist att de som har de högsta inkomsterna också ska bidra med mest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista