Pehr Guldbrand är chefsöverläkare i landstinget Dalarna. Foto: P4 Dalarna
Pehr Guldbrand är chefsöverläkare i landstinget Dalarna. Foto: P4 Dalarna

Trots stora sparkrav: Vill prioritera patientnära vård i Dalarna

1:24 min

Arbetet med sparpaket nummer två är i full gång inom landstinget Dalarna. Men tvärtemot hur det lät under det förra sparpaketet, anser nu en arbetsgrupp att landstinget måste satsa på patientnära vård.

Chefsöverläkaren Pehr Guldbrand leder arbetet i gruppen, som ska utreda framtidens vårdbehov.

– Det vi vet om framtiden är att den äldre delen av befolkningen kommer att öka. Det kommer att vara ett större behov av vård för äldre, sjuka patienter som är i ett annat skede av livet. Där närhet till vården är av större betydelse än den senaste tekniken, säger han.

Arbetsgruppens analys om behovet av patientnära vård går tvärt emot landstingets första sparpaket, där man bland annat lägger ned sju vårdcentralsfilialer.

Totalt måste landstinget spara 330 miljoner kronor de kommande åren. Nu ska arbetsgruppen utreda var de kan spara. Bland annat ska de titta på om vi även i framtiden kommer att ha sex stycken sjukhus i länet.

– Vi tittar på olika möjligheter för hur sjukvården ska se ut i Dalarna. Det är allifrån att man till exempel i Avesta och Ludvika skulle ta bort alla vårdplatser och bara ha olika starka vårdcentraler på de platserna.

Det är en utmaning att spara så mycket pengar, menar Pehr Guldbrand.

– Jag hittar inte några väldigt dåliga verksamheter inom landstinget som man utanvidare bara kan ta bort utan det kommer att beröra folk på olika vis. Det finns belägg för att landstinget har en ekonomi i obalans. Ska vi ha en hållbarhet i det så måste vi göra de här besparingarna. Annars går någonting överstyr, det är en omöjlighet, säger han.

Den 23 november ska landstingsfullmäktige ta beslut om hur sparpaket nummer två kommer att se ut. Innan dess kommer Pehr Guldbrand och resten av arbetsgruppen att presentera förslag på nedskärningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista