Fredrik Rönning
Smedjebackens kommunalråd Fredrik Rönning (S) säger att kommunen nu har tagit sig igenom de svåra krisåren. Foto: Robert Österlind

Efter krisåren vågar Smedjebacken satsa igen

Fredrik Rönning: "Vi har vänt några negativa år mot väldigt bra resultat"
3:33 min

Krisen i gruv- och stålindustrin under slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet slog hårt mot Smedjebacken, som tappade 2 000 invånare. Men nu ökar antalet invånare igen och kommunen vågar investera.

Smedjebackens befolkning krympte drastiskt från 13 000 till 11 000 invånare under krisåren.

- Och det är klart att det slog hårt mot kommunens ekonomi och jag brukar ta som ett tydligt exempel att vi har rivit 1 000 av 2 000 hyresrätter inom allmännyttan, säger det socialdemokratiske kommunalrådet Fredrik Rönning.

Nu byggs det allmännyttiga hyresrätter i Smedjebacken igen. Det flyttar in fler än vad som flyttar ut och kommunen har precis tagit första spadtaget för ett skolbygge i Söderbärke som kostar 15 miljoner kronor.

– Snart ska vi också börja bygga ett nytt demensboende med 32 platser, berättar Fredrik Rönning.

Samtidigt har tidningen Dagens Samhälle nyligen rankat Smedjebacken som en av landets fattigaste kommuner.

– Jag håller inte med om den bilden. Vi har vänt några negativa år mot väldigt bra resultat. De senaste tolv åren så har vi gjort positiva resultat och kommunen har blivit rikare för varje år, menar Fredrik Rönning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".