Turnéaktuelle Magnus Betnér. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
Turnéaktuelle Magnus Betnér. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.

Magnus Betnér till Falun med turnén Work in Progress

8:40 min

Ståupparen Magnus Betnér inleder ikväll turnén Work in Progress. En ståupp-turné där mycket kretsar kring främlingsfientlighet och rasism. Den 11 oktober kommer Betnér till Kulurhuset tio14 i Falun.

Han har kört stand-upp i England inför den nya turnén som inleds ikväll, Magnus Betnér.

- Varje gig är det ju bråk utomlands. Här hemma känner fler och fler känner till vad jag gör, så då är det kul att komma utomlands till de som inte har en aning om vem jag är. Och få skaka om dom.

- Men jag har nog blivit snällare med åren. Nu känner jag att jag inte måste bråka med alla hela tiden.

Viktigaste ämnet då? Om du bara får tala om en sak på scen.

- Den ökande rasismen, rädslan och främlingsfientligheten. Jag tycker att det är obehagligt att i kölvattnet av den är enorma flyktingvågen som vi ser i Europa, så har allt fler tappat greppen. Det är förtäckt främlingsfientlighet när man säger att vi måste hjälpa våra egna först. Vi har ju världens bästa välfärd där vi får allting gratis.
Ändå säger folk att vi måste hjälpa våra egna först. Det handlar bara om att man skiter i de här stackars människorna som drunknar i Medelhavet, och det är väldigt obehagligt.

På turnén som inleds med tre föreställningar på Maxim i Stockholm, har han satt pressen på sig själv att ingen av de tre första kvällarna ska vara lik den andra. Inget skämt ska dras två gånger. Sen under resten av turnén så blir det de bästa bitarna från Stockholms-giggen och sånt som dyker upp i stunden.

Den 11 oktober kommer Betnér till Kulurhuset tio14 i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista