Apotek säljer nuförtiden mycket mer än mediciner. Foto: P4 dalarna
1 av 3
Apotek säljer nuförtiden mycket mer än mediciner. Foto: P4 dalarna
Margareta Helsing har arbetat på apotek i över 40 år. foto Lotta Rydén P4 Dalarna.
2 av 3
Margareta Helsing har arbetat på apotek i över 40 år. foto Lotta Rydén P4 Dalarna.
Carina Jansson är seniorkonsult på Unionen. Foto Lotta Rydén P4 Dalarna
3 av 3
Carina Jansson är seniorkonsult på Unionen. Foto Lotta Rydén P4 Dalarna

Personalbrist och stress på Dalarnas apotek

1:08 min

Det är tufft för apotekspersonalen i länet. Ökade öppettider, underbemanning och högre vinstkrav bidrar till att personalen på apotek blir allt mer och mer stressade och det ser likadant ut på alla apotekskedjor menar facket.

Margareta Helsing arbetar på apotek i Avesta. 

- Sommaren nu här till exempel, den hade inte gått att genomföra på nåt apotek i nån kedja skulle jag tro, om inte vi tog in våra pensionärer, säger hon.

Carina Jansson som är seniorkonsult på Unionen, tidigare ordförande för Farmaciförbundet, bekräftar bilden. Hon säger att personalbristen är så stor att det är svårt att hitta vikarier vid till exempel sjukdom eller ledighet.

– Det är väldigt många som går och jobbar fast de är riktigt förkylda och febriga och så, de tänker på sina arbetskamrater, säger Carina Jansson.

– Man har blivit nekad att gå på toaletten för att det är så lite personal. Det är jättemånga som bara får kort måltidsuppehåll istället för lunch. Då får de sitta på apoteket och kasta i sig maten.

Förändringen inom apoteksyrket bidrar till stressen menar Carina Jansson.

– Själva receptdelen är egentligen en förlustaffär på apoteken. Så ska man ha vinst på apoteken då måste man sälja mycket, mycket mer. Den pressen känner man ju då, i och med att köerna stiger, jag ska hinna med att ge bra rådgivning om läkemedlen och samtidigt ska jag försöka sälja något annat också. Då känner man den här pressen, säger Jansson.

För att ett apotek ska vara öppet måste man ha minst en farmaceutiskt utbildad personal på plats under hela öppethållandetiden, det är också den personen som är ansvarig för att ge ut medicin på recept.

Nu är det brist på receptarier i hela sverige, och de som utbildas börjar oftast jobba i storstäderna.

– Situationen kan dessutom förvärras dom närmaste åren eftersom att stora pensionsavgångar väntas, säger Carina Jansson på Unionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista