Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.
Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.

Svårt att få personal till apoteken i Dalarna

1:01 min

Arbetsmiljön på Dalarnas apotek är tuff. Stress på grund av personalbrist är den främsta anledningen. Det här problemet är välkänt hos arbetsgivarna. Men det finns inga farmaceuter att anställa, säger Ann-Kristin Rehnstrand, regionchef för Dalarna på Apoteket AB.

– Det är svårare för att vi är fler apotek helt enkelt, vi räcker inte till. Det finns inte nog många farmaceuter i Sverige i dag till alla våra apotek.

Extra märkbar blir bristen under semestertider, säger Ann-kristin Rehnstrand.

– Vi är så få i dag och har så många vakanser att vi stod inför det beslutet när sommaren började, ska vi stänga något apotek?

Att det är svårt att rekrytera farmaceuter i Dalarna håller kommunikationsdirektören på Kronans apotek, Andreas Rosenlund med om.

– Det finns också en problematik i att det kan vara svårare att få farmaceuter att flytta till mindre orter, till exempel i Dalarna än vad det är att få farmaceuter att komma till storstäderna, säger han.

Med många pensionsavgångar de närmaste åren ser bristen ut att bli större. Apotekskedjorna vill nu skapa fler utbildningsplatser och vidareutbilda personal. Olika kedjor har också börjat leta efter arbetslösa farmaceuter i Europa, för att försöka rekrytera till landsbyggden. På Kronans apotek har man börjat ett nytt samarbete.

– Vi erbjuder nyanlända apotekare praktik på våra apotek under tiden de väntar på att få sin legitimation godkänd, säger Andreas Rosenlund.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista