Hagwall (SD) till Riazat (V): "Du har fått allt gratis av Sverige"

8:13 min

Ungefär 60 miljoner människor är just nu på flykt världen över och en del av dessa söker asyl här i Sverige. Men när Sverigedemokraterna lade sin skuggbudget i förra veckan, så stod det klart att partiet i princip har en nollvision när det gäller invandring till Sverige.

Vi sammaförde riksdagsledamöterna Anna Hagwall (SD) från Rättvik, och Daniel Riazat (V) från Falun i en debatt om flyktingfrågan.

Sverigedemokraterna har tidigare velat minska asylmottagandet med 90 procent. Nu har den siffran höjts till 95 procent. Dessutom vill SD satsa mer pengar på akut stöd till flyktingar i närområdet.

– Vi tänker så här att från vår gamla politik så övergår vi till gränskontroller och säkra länder där de flyende kan få tak över huvudet, trygghet och mat. Med det minskar vi asyltrycket med 95 procent och friar pengar som vi kan satsa på internationella insatser, säger Anna Hagwall (SD).

Vad tänker du när du hör det här Daniel Riazat (V)?

– Det är klassisk politik som kommer från de högerextrema partierna i Europa. Jag undrar bara hur man kan göra så här i en situation där barn flyter upp på stränder, där tusentals människor kommer varje dag för att söka skydd. Att då lägga fram ett förslag om en nollvision för invandring, visar på hur inhumant parti och hur rasistiskt parti som Sverigedemokraterna är.

P4 Dalarna
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista