anmälan Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.
Antalet Lex Maria anmälningar till IVO ökar. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.

Inget fel med ökade lex Maria-anmälningar från apoteken

0:56 min

Apotekspersonal i Dalarna vittnar om stress, underbemanning och en rädsla för att det ska leda till misstag. Det senaste året har också antalet lex Maria anmälningar från apoteken ökat. Men föresträdare för Sveriges Apoteksförening anser att ökningen är bra.

Johan Wallér är VD på Sveriges Apoteksförbund.

– Jag tror inte att det är kopplat till de facto blir fler fel utan jag tror att anmälningsfrekvensen har ökat, och det är bara positivt.

Johan Wallér kopplar alltså inte samman de ökade lex Maria anmälningarna med stress och underbemanning på apoteken.

Däremot är han bekymrad över läkemedelsanvändningen. Sveriges Apoteksförening menar att var tionde patient på en medicinsk klinik har hamnat där på grund av olämplig eller felaktig läkemedelsanvändning.

– Alla är överens om att det kostar samhället väldigt mycket pengar. Människor blir helt enkelt sjuka av att använda sina läkemedel på fel sätt och de hamnar på sjukhus. Vi menar att om man kan använda sig av den kompetens som finns på apoteken kan det innebära en avlastning på primärvården, säger han.

Men för att utnyttja kompetensen på rätt måste det finnas personal att anställa. Vilket är svårt i Dalarna.

– Ja, tyvärr så är det ingenting som går att lösa i en handvändning. Utan det tar tid att utbilda människor, säger Johan Wallér.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista