Rättspsykiatriska kliniken i Säter. Foto: Sofie Lind
Rättspsykiatriska kliniken i Säter. Foto: Sofie Lind

Inga rymningar från rättspsykiatriska kliniken i Säter

0:59 min

I somras skedde två rymningar från den rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Rättspsyk i Säter har dock inte haft några rymningar de senaste åren. Men det finns flera som avvikit från sin permission.

– Om man tar från 2012 till 2015 så har vi ju 45 avvikningar. Och de flesta av dem, 36 stycken, är på permission och att man inte har kommit tillbaka då man har sagt. Det säger Ulf Björnfot, som är verksamhetschef på den rättspsykiatriska kliniken i Säter.

De flesta av patienterna har kommit tillbaka samma dag som de avvikit, visar landstingets avvikelserapporter.

Men det finns också ett tiotal patienter de senaste tre åren som varit borta i några dagar, upp emot en vecka innan de återvänt till den rättspsykiatriska kliniken. Dessa räknas dock inte som regelrätta rymningar, även om patienterna förts tillbaka med hjälp av polis eller kommit tillbaka självmant.

Hur förebygger man att rymningar inte sker just från Säter?

– Ja, vi jobbar med att när man läggs in så har man inte alla friförmåner utan man får jobba med patienten och se att han börjar må bättre, kanske komma ut med personal, kan få frigång och vartefter man börjar må bättre i sin sjukdom desto fler friförmåner får man, säger Ulf Björnfot.

Friförmåner kan just vara frigång på sjukhusområdet utan vakt, eller permissioner, där patienten får vistas i en annan bostad. Och det är vid de här obevakade tillfällena som de avvikningarna främst har skett och tidigare också de flesta rymningarna.

År 2008 så rymde exempelvis en då 34-årig morddömd man från Säter, då han avvek från sjukhusområdet under en timmes obevakad frigång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista