Republikanska föreningen och en kungakrona
1 av 2
Foto: TT.
Kungafamiljen
2 av 2
Foto: TT.

RepF: "Vem som blir statschef avgörs i kungliga sängkammaren"

Rojalistiska föreningen: "Det där var något plumpt..."
7:17 min

I en ny motion i riksdagen föreslås nu att monarkin avskaffas. För oss handlar det om demokrati, säger Magnus Simonsson, Republikanska föreningen. Tusenårig tradition som måste bevaras, menar Patrik Åkesson, Rojalistiska föreningen. 

Hör hela debatten mellan Magnus Simonsson och Patrik Åkesson här.

Det är ledamöter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet som föreslår att monarkin avskaffas, och de menar att monarkin är en kvarleva från en tid då Sverige inte var en demokrati.

I motionen till riksdagen, står det:

Vi i Sverige har länge kämpat för jämlikhet och det har skapat ett samhälle där framgång bygger på individens egna meriter snarare än på privilegier och släktskap. Vårt statsskick innebär dock fortfarande att landets högsta offentliga ämbete, det som statschef, går i arv inom en utvald familj. Monarkin går inte att förena med demokrati, jämlikhet och medborgerliga rättigheter. Vi menar att rätten att representera Sverige inte ska kunna ärvas. Den kan enbart ges genom demokratiska processer.

Rojalistiska föreningen -RojF - vill ha kvar monarkin:

– Viktigaste argumentet för monarkins bevarande, är att det är ett fungerande statsskick, och att det samverkar med demokratin. Dessutom är det en tusenårig tradition och ett arv som måste bevaras, säger Patrik Åkesson, ordförande i Rojalistiska föreningen.

Republikanska föreningen - RepF - vill avskaffa monarkin:

– För oss handlar det om demokrati, att offentliga ämbeten inte ska gå i arv. Vi har ju principen att all offentlig makt ska utgå från folket, men vi har inget inflytande om vem som är statschef, det avgörs ju i den kungliga sängkammaren, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare i Republikanska föreningen.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".