Tiguan
1 av 2
En sådan här vit Volkswagen Tiguan för 316.900 kronor har kommunalrådet Abbe Ronsten ordnat åt sin kommunchef. Och den levereras av Ronstens arbetsgivare, Bilmetro. Foto: Robert Österlind
Abbe Ronsten (S), kommunalråd i Säter.
2 av 2
Abbe Ronsten (S), kommunalråd i Säter. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Så fixade Abbe Ronsten (S) förmånsbil till sin kommunchef

Abbe Ronsten: "Jag tycker inte alls att det ser konstigt ut på något sätt"
3:02 min

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Säter, Abbe Ronsten, har skrivit på ett avtal som ger kommunchefen Pär Jerfström en förmånsbil. Och den bilen levereras av Bilmetro, samma företag som Abbe Ronsten är anställd av.

Abbe Ronsten är tjänstledig från sitt jobb som verkstadschef på Bilmetro i Falun för att kunna ägna sig åt politiken. Ändå skrev han, den 25 augusti i somras, på ett avtal med Säters kommunchef Pär Jerfström, om att denne ska få en Volkswagen Tiguan som tjänstebil. Och den bilen ska levereras av just Bilmetro. Abbe Ronsten ser inga konstigheter i detta.

– Nej, då håller man inte isär frågställningarna eller rollerna. Jag tycker inte alls att det ser konstigt ut på något sätt, säger han.

Både regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har utfärdat riktlinjer för offentliganställda om hur de ska undvika att hamna i jävssituationer. Enligt de reglerna så kan ibland blotta misstanken om att en handläggare inte är opartisk vara skäl för att man ska avstå från att delta i handläggningen av ett ärende.

Men Abbe Ronsten tycker inte att han är jävig i fallet med sin kommunchefs förmånsbil.

– Det är inte den bedömningen som jag har gjort då, utan jag har tydligt hållit isär olika roller, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".