I byar runt Ludvika bor Sveriges ledande nazister, enligt en granskning av P4 Dalarna. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
1 av 6
I byar runt Ludvika bor Sveriges ledande nazister, enligt en granskning av P4 Dalarna. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.
Leif Pettersson är kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande i Ludvika sedan ett år tillbaka. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
2 av 6
Leif Pettersson är kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande i Ludvika sedan ett år tillbaka. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.
I Sunnansjö utanför Ludvika bor några av Sveriges ledande nazister sedan några år tillbaka. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
3 av 6
I Sunnansjö utanför Ludvika bor några av Sveriges ledande nazister sedan några år tillbaka. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.
Kommunfullmäktige i Ludvika sammanträder i Folkets hus. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio.
4 av 6
Kommunfullmäktige i Ludvika sammanträder i Folkets hus. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.
Svenska Motståndsrörelsen håller torgmöte
6 av 6
Bild från när SMR håller torgmöte. Foto: Robert Österlind/P4 Dalarna

Ett år med en nazist i Ludvikas kommunfullmäktige

Svenska motståndsrörelsen ett år i kommunfullmäktige
8:23 min

Det har gått drygt ett år sedan höstens val, och i Ludvika är det ett år sedan den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen - SMR - fick ett mandat i kommunfullmäktige. Hur har det här påverkat Ludvika?

Vi har åkt till Ludvika för att träffa politiker och höra hur de påverkats av Svenska moståndsrörelsens inträde.

Det är måndag kväll. Kommunfullmäktige i Ludvika sammanträder i Folkets hus.

På dagordning står hantering av hushållsavfall, rökfria miljöer och information om Ludvika som Fairtrade city.

Efter att den nazistiska organisationens Svenska motståndsrörelsens, SMR, fick sitt mandat i fullmäktige, har Ludvika kommun tagit in väktare vid fullmäktiges alla möten, något kommunen bara gjort vid behov tidigare.

Organisationens representant har även vid sammanträdena haft sällskap av ett antal personer, vilket vissa av de andra politikerna tycker är obehagligt.

Politikerna i fullmäktige uppfattar det som SMR:s representant hållit en låg profil under sammanträdena.

– Jag upplever inte att det har hindrat debattentusiamsen bland ledamöterna. Det säger Leif Pettersson som är kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande, och fortsätter:

– Kanske känns det hos en del ledamöter lite obehag. Men i det stora hela så sitter Pär Öberg på en plats i fullmäktige och fullmäktige fungerar vidare med de olika partierna som debatterar och så vidare.

En enda gång har SMR:s representant pratat om antisemitiska konspirationsidéer i fullmäktige. Det var den 26 januari när Brunnsviks folkhögskola öde diskuterades, sakfrågan handlade om skolan skulle vara i kommunal regi eller inte.

Ingen annan politiker i fullmäktige bemötte uttalandena.

– Vi blev nog lite chockade och förvånande. Nästan chocktillstånd så ingen kom sig för att ta debatten, säger Leif Pettersson (S).

Moderaterna är det största oppositionspartiet i Ludvika kommun. Gabby Back är ordförande för partiet.

– Den gången överrumplade han nog oss alla och det blev tyst i kf-salen. I efterhand så borde vi agerat på ett annat sätt än att sitta stilla och tyst.

Hur ska ni agera?

– Gå upp och möta hans uttaladena, säger Back (M).

Sedan Pär Öberg kom in i fullmäktige har han lagt en motion. Den handlar om att han vill att fullmäktigemötena ska tv-sändas på webben eftersom han menar att medieägare redigerar informationen och gör verklighetsbilden skev.

I övrigt har inte Svenska motståndsrörelsen inte gjort så mycket väsen av sig, tycker Gaby Back. Hon berättar att Moderaterna har pratat om hur de ska förhålla sig till Svenska Motståndsrörelsen och hur man ska bemöta dom.

Stämningen har ändå förändrats lite i fullmäktige tycker Gabby Back.

– Framförallt har vi ett högre säkerhetstänk än vad vi har haft tidigare och större mediabevakning men bortsett från det har vi inte sett någon större förändring.

P4 Dalarna föreslår ett möte med Svenska Motståndsrörelsen på Café Engelen i centrala Ludvika, men de vill inte ställa upp på någon bandad intervjun.

Den antirasistiska organisationen Tillsammans Ludvika menar att SMR blivit mer aktiva det här året, genom bland annat flygblad, demonstrationer, klistermärken.

– Det har såklart märkts i stämningen. Framförallt i inledningen om hur det skulle utvecklas att ha en nazist i fullmäktige. I takt med att tiden har gått så tycker jag att kommunfullmäktige har hanterat det väldigt väl. Det politiska arbetet fortskrider precis som vanligt, så inga dramatiska förändringar ur den synvinkeln. Det är mest en principiell närvaro än en faktiskt, säger Elias Lodin från Tillsammans Ludvika.

Niklas Bolin och är universitetslektor vid Mittuniversitet och han har forskat kring hur nya partier i en kommunfullmäktige påverkar det politiska livet.

Niklas Bolin berättar om hur allt fler partier, från 90-talet och framåt, har kommit in i olika kommunfullmäktige, men att partiernas möjlighet att påverka skiljer sig åt.

– Det är klart att ett nytt parti får en ny arena att diskutera politik i fullmäktige är det klart att man kan påverka till viss del, men de faktiska beslut som fattas har man inte särskild stort inflytande över, säger Bolin.

Niklas Bolin menar att inflytande för partier med en extrem politik som nazistiska Svenska Moståndsrörelsen generellt inte ges möjlighet till inflytande.

– Partier som har en mer extrem framtoning, extrem politik, de ges inte möjlighet att få inflytande. Det handlar om en kombination av hur partierna lyckas nå majoritet med andra och vilken typ av politik man driver.

Det är lunchtid i Ludvika. Vi går upp och ner längs gågatan. Få personer vill prata med mig om hur stämningen är ett år efter valet.

De som pratar med oss på gågatan ger en bild av ett Ludvika som har förändrats på senare tid, men om det har med Svenska Moståndsrörelsen närvaro i fullmäktige eller inte är svårt att veta. De beskriver hur den allmänna stämningen uppfattas och berättar om rädsla, rasism men även om vänliga medmänniskor.

Mats Pettersson kommer ut från en guldsmedsaffär. Han är adopterad och menar att personer med vad han upplever har rasistiska och nazistiska åsikter, säger elaka saker och hotar honom. Det märkte han inte tidigare när han växte upp i Ludvika på 90-talet utan han tycker det har blivit mer påhopp nu.

– Där gick en förbi som förra veckan tänkte slå en glasflaska i huvudet på mig.

Krister Gruvman ser ett förändrat Ludvika:

– Det här är en gryta, det är nära kokpunkten. Jag är inte rasist men...det går överstyr. Det är bara en tidsfråga innan det blir riktiga katastrofer, säger han.

Kompisarna Samira Asizzi och Sabu Mobratzo går på stan och de tycker att Ludvika är en bra stad att bo i.

– Jag tror inte det finns mycket rasism i Ludvika, de är vänliga.

– Det är också svårt för svenska människor, de har frihet här men det blir mycket invandrare. Så kanske blir det rasism, men inte mycket. De är mycket mycket snälla.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".