Konjunkturinstitutet varnar för bostadsbubbla

3:05 min

För första gången någonsin varnar Konjunkturinstitutet - KI - för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla. KI menar att läget är ohållbart och att utvecklingen måste bromsas.

– Nu börjar vi bli oroade. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen när det gäller bostadspriserna, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén till SVT.

I dag är en bostad i genomsnitt dubbelt så dyr som för tio år sedan. Men prisuppgången beror inte bara på att folk tjänar mer och betalar lägre räntor. Enligt mäklare som SVT talat med är det få som flyttar vilket gör att utbudet blir litet och att priserna fortsätter stiga.

Vi träffade folk på stan i Rättvik för att fråga: Är du orolig för bostadsbubblan?

– Vi tittade på hus i Stockholm 1989, och då stod de med pengarna i hand, det var fruktansvärt, säger Karina.

– Vi var ju med om räntan på 500 procent som var en gång, om det blir så igen blir det inte roligt, säger Ulla.

– Det är synd om alla som ska köpa något, säger Kaj.

Är varningen befogad tycker du?

– Ja det tycker jag, det trissas upp hela tiden, det är ungdomarna som drabbas, säger en annan man vi träffat i Rättvik.

Fråga

Det här är en bostadsbubbla:

Steg 1:
Det börjar med att priserna stiger snabbare än vad löneökningar, räntenedgång, tillväxt och inflyttning gör. Här kommer första varningarna på att vi är på väg in i en bobubbla

Steg 2:
Budgivningar uteblir och köparna klarar inte längre att hänga med till nivåer som ligger 10-20 procent över utgångspriset. Säljaren, som förväntat sig mer, får nöja sig med vad hen begärt.

Steg 3:
Priserna faller och för var månad som går får säljarna allt mindre betalt och köparna och säljarna drar sig undan. Utbudet minskar och det är egentligen bara den som måste sälja som gör en förlust på sin bostadsaffär. Men de fallande priserna sätter spår i den privata konsumtionen. Den högt belånade, som inte säljer sin bostad, drar ändå ned på sin konsumtion. Människor känner sig inte lika välbärgade som tidigare. Detta kan i sin tur utlösa en djup lågkonjunktur.
Nu är bubblan sprucken.

Steg 4:
Nu har prisfallet nått sin botten. Köparna börjar komma tillbaka i större mängd till marknaden och säljarna ut vad de begär. Men även om priserna börjar stiga igen kan det ta många år innan de kommer tillbaka till den nivå som gällde innan kraschen.

Källa: DN.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista