Fler ska nu lättare kunna tips IVO, inspektionen för vård och omsorg, om eventuella missförhållanden. FOTO: Sofie Lind/Sveriges Radio.
1 av 2
Det kommer gå att kontakta Självmordslinjen både via telefon och chat. FOTO: Sofie Lind/Sveriges Radio.
Jerry Wass vice ordförande för RHMS i Falun
2 av 2
Jerry Wass som vice ordförande för RHMS i Falun, är positiv till den nya stödlinjen. Foto: Lotta Rydén/ Sveriges Radio.

Ny hjälptelefon ska rädda liv

3:17 min

Mellan 30 och 40 personer i Dalarna tar livet av sig varje år, visar siffror från Socialstyrelsen. I dag startar en ny stödlinje: Självmordslinjen. Den kan man ringa till dygnet runt om man har tankar på att ta sitt liv, eller är orolig för en närstående.

– Det handlar inte om någon behandling eller terapi, utan det handlar mest om ett sätt att kunna yttra sina tankar som man kanske inte vågat säga till någon tidigare. Och att vi ska kunna vara det lilla halmstråt som gör att man kanske väntar med de här svåra tankarna, säger Johanna Nordin som är verksamhetsansvarig för den nya linjen.

Det finns redan olika linjer i Sverige som man kan ringa till om man mår dåligt. Men Självmordslinjen är den första som kommer vara tillgänglig att kontakta dygnet runt och som riktar sig specifikt till personer som funderar på att ta sitt liv, eller till närstående.

– Jag tycker det är väldigt bra för det kan hjälpa många ungdomar. Om de får hjälp i rätt tid så tycker jag det är väldigt bra med den här självmordslinjen, säger Perry Wass och är vice ordförande för Riksförbundet för Social och mental hälsa, RSMH, i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista