Carl Widman
Carl Widman, asylsamordnare Landstinget Dalarna. Foto: Veronika Karlsson.

Landstinget Dalarna hinner inte med asylvård

1:06 min

Det stora trycket av asylsökande till Sverige och Dalarna gör att landstinget har svårt att genomföra de hälsoundersökningar de är skyldiga till i tid. Kallelser åker till fel adress, och tolkar bokas och får bokas av, säger Carl Widman, samordnare av asylfrågor på Landstinget Dalarna.

Landstingen är skyldiga att erbjuda alla asylsökande ett hälsomöte, bland annat för att utesluta smittsamma sjukdomar och för att få en bild av vårdbehovet hos dom asylsökande.

Men den röriga situationen med snabba beslut om nya boenden, och också flytt inom boendena, gör att landstinget i nuläget inte klarar av uppdraget.

Kallelser åker till fel adress, och tolkar bokas och får bokas av, säger Carl Widman, samordnare av asylfrågor på Landstinget Dalarna.

– Det är ju tänkt att man ska göra den där så snart som möjligt, för att få en sortering av var det finns stora behov så att sjukvården kan ta hand om det, men det blir förskjutet nu.

Carl Widman önskar att informationen från migrationsverket om nya platser skulle nå landstinget direkt , inte bara berörda kommuner.

– Det skulle naturligvis underlätta, absolut.

I slutet av förra veckan fanns drygt 2 600 platser på tillfälliga asylboenden här i länet men siffran förändras snabbt.

Och Carl Widman tror att landstinget nu måste börja omfördela resurser för att mäkta med uppdraget.

– Så att det räcker till där dom behövs. Man ökar ju ändå befolkningen i länet med femtusen, hittills. Det är ganska mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista