två män sitter och håller om varandra på ett bibliotek.
1 av 3
Hassan Amin och Hasse Östfjord har blivit vänner efter att Hassan lånade Hasse vid biblioteket i Falun. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio
En kvinna står vid en anslagstalva full med A4 papper.
2 av 3
Johanna Tangnäs är bibliotekarie vid Falu stadsbibliotek och säger att projektet varit lyckat då ett 30-tal möten ägt rum. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio
anslagstavla med A4 lappar med namn på personer som vill möta nya svenskar
3 av 3
Den som vill låna en svensk, kan läsa presentationer av de falubor som kan tänka sig att bli utlånade, och sedan få hjälp av biblioteket att träffa den person de vill möta. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio

Hassan lånar Hasse

Hasse: "Det är för hans skull och för min skull"
6:52 min

På biblioteket i Falun har man sedan september haft möjligheten att låna en svensk som ett integrationsprojekt. Vi var med när Hassan Amin mötte Hasse Östfjord.

Det är andra gången Hassan och Hasse träffas. De sms:ar och ringer varandra lite nu och då. Både Hasse och Hassan är glada över kontakten.

Reglerna är enkla: Man väljer en person som verkar intressant och ses under cirka en timme.

– Vi har ju föreslagit att man kan ses här på biblioteket eller på ett café, men det bestämmer man själv. Sen tror jag att de flesta har träffats ungefär en gång och under en timme, säger bibliotekarien Johanna Tangnäs.

Ett biblioteks uppgift är att utveckla demokratin, det står i bibliotekslagen, berättar Johanna Tangnäs. Hon tycker Låna en svensk ligger i linje med det uppdraget:

– Syftet är att få människor att mötas som kanske inte hade gjort det annars. Det här är ett sätt för två människor att mötas som vill det och som inte hade gjort det annars, säger bibliotekarien Johanna Tangnäs.

I Falun har ett trettiotal möten ägt rum under september och Låna en svensk fortsätter även under oktober månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".