En kvinna med bortvänt ansikte
1 av 2
Foto: TT.
Jens Mikkelsen och Katia Wagner. Foto: Nikolas Werngren.
2 av 2
Jens Mikkelsen och Katia Wagner. Foto: Nikolas Werngren.

De försvunna barnen som ingen letar efter

4:34 min

Många hundra ensamkommande flyktingbarn och ungdomar har försvunnit i Sverige de senaste åren. Om alla myndighetspersoner gjorde sitt jobb, då hade situationen varit en helt annan. Det menar Katia Wagner som - tillsammans med Jens Mikkelsen - skrivit boken De förlorade barnen.

16-årige Ghazi står i ett gathörn och säljer knark, övervakad av mannen som styr hans liv. Kardo hankar sig fram som prostituerad. Mohammed har klivit ur systemet och lever på Londons gator. Amir gömmer sig. 14-åriga Muna gråter i luren och säger att hon vill hem, det är sista gången familjehemsmamman hör hennes röst.

Så skriver Katia Wagner och Jens Mikkelsen i boken De förlorade barnen. Men vart tar de vägen? Och varför undrar ingen vart de tar vägen?

– I fallet om 14-åriga Muna, det var en somalisk flicka som försvann från sitt familjehem när familjen var och handlade. Och när de kom tillbaka så var hon borta och de bor i en liten kommun som inte har någon kollektivtrafik under helgerna. Hon ringde själv dagen efter och grät och ville komma tillbaka, och i det fallet valde myndigheterna - som alltid när det gäller ensamkommande som försvinner - att inte leta. Man spårade inte hennes telefon, man definierade det som frivilliga avvikanden, och så utreder man inte vidare omständigheterna, berättar Katia Wagner.

Finns det sätt att prata med barnen när de kommer, för att de inte ska känna sig bortglömda?

– Det tror jag absolut, och vi ser ju stora brister i hur vi bemöter och tar emot de här ungdomarna. Jag tror att det behövs ett mycket större engagemang. Om alla myndighetspersoner gjorde sitt jobb så som de ska, som de hade gjort om det varit ett svenskt barn, så hade situationen varit en helt annan, det är jag säker på, säger Wagner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista