Ingalill Persson
Ingalill Persson, socialdemokratiskt landstingsråd. Foto: Veronika Karlsson.

Landstinget i beredskapsläge för att ta emot flyktingar

0:40 min

Det höga trycket av asylsökande gör att Landstinget Dalarna inte klarar av att erbjuda de asylsökande den hälsoundersökning de har rätt till och att en omfördelning av resurser måste till. Det menar asylsamordnaren Carl Widman. Något som landstingsrådet Ingalill Persson (S) inte håller med om.

Snabba beslut om nya boenden och också flytt inom boendena gör att kallelser skickas till fel adress och tolkar bokas och får bokas av.

Landstingets asylsamordnare, Carl Widman, tycker att informationen från migrationsverket om nya platser skulle nå landstinget direkt, och att landstinget borde omfördela resurser för att klara av hälsouppdraget.

Men det socialdemokratiska landstingsrådet Ingalill Persson menar att en omfördelning inte är rätt i nuläget.

– Vi måste komma ihåg att det här är en exceptionell situation vi befinner oss i hela Europa. Vi måste behålla lugnet nu, och just nu har vi 5 000 flyktingar på olika boenden i Dalarna och vi räknar med att vi får 420 till i Trängslet den här veckan och ett antal till i Brunnsvik, säger Ingalill Persson, och fortsätter:

– Vi har satt hela vår organisation på tå och har beredskapsläge just nu. Vi måste samarbeta med boendena och Migrationsverket och se vilka som verkligen behöver sjukvård och ge dem det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista