Prästabadet i Smedjebacken.
1 av 3
Parasoller i oktober på Prästabadet i Smedjebacken. Foto: Lena-Maria Busk
Badet har värmts med spillvärme från stålverket. Foto: Lena-Maria Busk
2 av 3
Badet har värmts med spillvärme från stålverket. Foto: Lena-Maria Busk
Runt tre grader har badet värmts upp, soliga och vindstilla dagar.
3 av 3
Runt tre grader har badet värmts upp, soliga och vindstilla dagar.

Första sommaren för beachen som blev en het valfråga

1:13 min

I sommar har det varit premiär för utomhusbadet i Smedjebacken som värmts upp med spillvärme från ortens stålverk. Men för badkrukor har det nog fortfarande varit ett kallbad.

Den politiska visionen har varit att locka folk till kommunen genom att erbjuda uppvärmt utomhusbad från vår till höst.


Efter tekniska inkörningsproblem kom uppvärmningen igång. Men det visade sig vara svårare att värma upp vattnet kalla och blåsiga dagar, bäst har det gått med uppvärmningen när det varit sol och vindstilla. Tre, fyra grader har det handlat om och som mest nära 27 grader.

Men är det inte kyliga dagar man vill att vattnet ska vara varmare, frågar vi Erik Blomquist, ansvarig för badet på Tekniska kontoret.

– Jo, så är det kanske, men kyliga dagar går folk inte till stranden ändå, svarar han.

 Samma svar blir det på frågan om varför badet bara värmdes upp till sista augusti. 
Men just att förlänga badsäsongen var annars ett av argumenten för att värma upp vattnet innanför bryggor och presenning på Prästabadet. 

Erik Blomquist säger att man är nöjd med sommaren, det har kommit många besökare till badet, från grannkommuner främst men även turister på genomresa som stannat till.

Nära en halv miljon kronor har det blivit i driftskostnader men till nästa år hoppas man få till ett avtal som gör spillvärmen billigare.

Det verkar som om att kritiken mot uppvärmningen av badet svalnat litegrann. Smedjebacksborna skrev på protestlistor och fortfarande är många negativa. Men det finns också de som är positiva.

– En sådan här anläggning, det är ju fantastiskt, säger Birgitta Ludvigsson, som vi träffar när hon promenerar förbi badet. Även andra smedjebacksbor vittnar om att opinionen svängt i viss mån.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista