Jodel
1 av 2
Skärmdump från Jodels sida.
Deeped Niclas Strandh är expert på sociala medier.
2 av 2
Deeped Niclas Strandh är expert på sociala medier. Foto: Helena Broström/Sveriges Radio.

Experten om Jodel: "Skämt som gått fel"

3:47 min

Igår bombhotades flera skolor i Ludvika via appen Jodel, men det visade sig vara falskt larm. Sociala medier-experten Deeped Niclas Strandh tror att det hela var ett skämt som gick fel, men understryker vikten av att polisen tog hotet på allvar.

– Det är en app där man postar anonyma meddelande i sitt närområde, förklarar Deeped Niclas Strandh om vad för slags app Jodel är.

Det var i går som flera skolor i Ludvika bombhotades och utrymdes, samtidigt som flera andra skolor som universitetet i Lund också har hotats via appen. 

Deeped Niclas Strandhs teori är att bombhoten är ett skämt som gått fel.

– Dels för att man kan vara anonym och det första hotet som kom, kom ju flera timmar innan det blev väldigt stor sak av det och var en direkt kopia av det som skickades ut innan en skolskjutning i USA i oktober. Så det låter som att det är någon som halvt medvetet, eller omedvetet, har gjort något som många tolkat som ett hot, men som inte var menat som ett reellt hot utan mer som en kul grej för att skrämmas lite.

– Det är min uppfattning ut, för att det ser som en copy cat, "vad kul vi testar".

Deeped Niclas Strandh understryker dock vikten av polisens insats.

– Polisen måste ta saken på allvar när det är hot, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista