Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

En hockeybiljett för ett positivt kommunalt beslut

1:22 min

Förekommer det fortfarande försök att muta personer på kommunala nyckelposter? Ja, enligt chefer i dalakommunernas samhällbyggnadsförvaltningar finns det de som blivit erbjudna till exempel middag och biljetter till idrottsevenemang. 

Vi frågade chefer i dalakommunerna om de fått erbjudanden från privata aktörer.

I korruptionsskandalen kring byggföretaget Peab och Falu kommun ledde hockeyresor, bjudningar med alkohol och julbuffér till att flera personer åtalades och dömdes.

I svaren från chefer i dalakommunernas samhällbyggnadsförvaltningar finns de som blivit erbjudna till exempel middag och biljetter till idrottsevenemang. 

En majoritet säger dock att de inte fått några erbjudanden. Några tror att mutor och mutförsök var vanligare för tio år sedan.

Men Helena Sundén i näringslivets egen organisation, Institutet mot mutor, säger att trots insatser så förekommer problemet fortfarande. Vi får frågor om det här varje dag, säger hon. Det handlar om privata aktörer som vill ha bra relationer med kommunen.
 
– Vi ser till och med att det förekommer försök att muta tjänstemän med pengar för att till exempel få igenom ett beslut, berättar hon.

Helena Sundén menar att det alltid finns risk för påtryckningar och att det finns ett mörkertal.

Snart är julborden här och det menar hon är ytterligare ett exempel på erbjudanden som kan vara lockande.


Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista