Flera kossor
1 av 2
Foto: Lotta Rydén.
Lars Reyier
2 av 2
Lars Reyier, mjölkproducent. Foto: Lotta Rydén.

Utökat stöd till mjölkproducenterna - men inte tillräckligt tycker bönder

Lars Reyier: "Det behövs mer men man känner hopp"
1:03 min

Mjölkproducenterna ska få utökat stöd. Det blev klart igår när regeringen beslutade att satsa 76 miljoner kronor på Sveriges mjölkbönder. Lars Reyier, som driver en mjölkgård utanför Borlänge, välkomnar höjningen, men menar att det är inte tillräckligt.

– Ja det är ett steg i rätt riktning så visst blir man glad, men samtidigt ska man komma ihåg att det är mycket kvar. Men det går åtminstone åt rätt håll och man känner hopp, säger han.

Regeringen har bestämt sig för att dubbla det stöd som mjölkproducenterna får av EU, och det har varit en utdragen process innan beslutet kom.

Lars Reyier tror att Lantbrukarnas riksförbund, LRF har varit viktiga för att få till ändringen.

– LRF har också bedrivit kampanjer, för att få politiker och konsumenter att förstå det allvarliga läget som Sveriges mjölkbönder befinner sig i just nu och det tror jag har tagit skruv, säger Lars Reyier.

I dagsläget har Lars Reyier och hans bror Mats 90 kor. Med det extra stödet från regeringen på fem öre per liter mjölk så kommer de få in mellan 40 000 och 50 000 kronor extra per år. Pengarna kommer att betalas ut med start i månadsskiftet november/december.

Och det är ett välkommet bidrag, men helst skulle Lars Reyier se att även priset på mjölk ökar.

- Nu har vi fått hjälp utav politiker, vi har fått lite hjälp av handeln, jag tror inte att vi kommer få så mycket mer därifrån. Utan nu är det marknaden som måste hjälpa oss med att få upp priset till en rimlig nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".