Rättspsykiatriska kliniken i Säter. Foto: Sofie Lind
1 av 2
Rättspsykiatriska kliniken i Säter. Foto: Sofie Lind
Ulf Björnfot, verksamhetschef för rättspsykiatriska kliniken i Säter. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.
2 av 2
Ulf Björnfot, verksamhetschef för rättspsykiatriska kliniken i Säter. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.

En dator på 40 vårdplatser i Säter

IT-chefen Christian Richaud: "Det har varit en lång process"
1:31 min

Patienter som vårdas på rättspsykiatriska avdelningar med säkerhetsklass två har sedan ett år tillbaka inte fått ha egen elektronisk utrustning. Samtidigt finns det brister i den utrustning som vårdgivarna ska erbjuda patienterna.

På Säter har patienterna till exempel fått dela på en dator i över ett år sen lagen om elektronisk utrustning skärptes.

– Det har tagit ungefär ett år från att rättspsyk lyfte frågan till att vi hittade en teknisk lösning för deras önskemål, säger Christian Richaud, som är driftchef på IT-sidan för landstinget Dalarna.

Hur vårdgivare valt att tolka lagjusteringen som kom för ett år sen och hur de valt att anpassa den elektroniska utrustning som de ska erbjuda patienter som vårdas på rättspsyk, är olika. På den rättspsykiatriska kliniken i Säter har man eftersökt ett speciellt nätfilter så patienter enbart kommer åt samhällsnyttiga sidor, som banksidor. 

Fast filtret har inte varit helt lätt att skapa och istället så har patienterna på avdelningarna med säkerhetsklass två, som sammanlagt har över 40 vårdplatser på Säter, istället fått dela på en dator i över ett år.

Föreningen RFHL har varit kritiska mot lagjusteringen om rättigheterna från början och menar att lagen fortfarande innebär kollektiv bestraffning för patienter som vårdas på rättspsyk.

Verksamhetschefen i Säter, Ulf Björnfot, menar att det i framtiden ska finnas en dator vid varje avdelning. Fast först måste datafiltret först fungera först och tidigast vid årsskiftet kan patienterna få tillgång till de nya datorerna.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".