Et nedbrunnet hus på ett asylboende i Munkedal, och polisens avspärrningsband. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
Nedbrunnet asylboende i Munkedal. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

Bränder på asylboenden oroar

2:18 min

Ett tiotal bränder har skett på asylboenden runt om i landet i år. Senast i morse så brann det på ett asylboende i Munkedals kommun. Och i många fall finns misstankar om att bränderna varit anlagda. Det känns hemskt, säger Sandra Kristensen, boendeansvarig i på asylboendet i Gylle i Borlänge.

I augusti satte någon eld på ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung och i september så ska två personer ha hotat med att bränna ner asylboendet i Gylle i Borlänge.

– Personalen blir ju mer uppmärksam att det faktiskt kan hända även hos oss, så man blir lite omskakad men uppmärksam, säger Sandra Kristensen.

Varför tror du att det har brunnit på så många boenden?

– Jag hoppas verkligen inte att det handlar om vuxna förståndiga människor som borde veta bättre än att sätta eld på någons hem, där folk bor, där man riskerar att döda människor.

Vad tror du då?

– Tyvärr tror jag att det inte är så, tyvärr tror jag att det handlar om missnöje, säger Kristensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista