Michael Palm
Michael Palm fick sitt körkort indraget efter 20 prickfria år som yrkesförare. Foto: Robert Österlind.

Litet synfel satte stopp för Avestachaufförs prickfria karriär

Michael Palm: "Jag tycker att det här är något som är väldigt konstigt"
3:36 min

Transportstyrelsen drog i fjol in körkortet för 8 000 förare av medicinska skäl. Michael Palm i Avesta är en av de drabbade som efter 20 år och 350 000 mil som lastbilschaufför, helt plötsligt påstods ha för dåligt synfält för att kunna köra. 

I fjol blev drygt 8 000 förare av med sina körkort av medicinska skäl. Och Transportstyrelsen vill att ännu fler ska få sina körkort återkallade.

Michael Palm i Avesta fick sitt körkort indraget av Transportstyrelsen efter 350 000 prickfria mil ute på vägarna.

– Jag fick ju säga upp min anställning som jag hade haft i 20 år då och ja, det var inget tal om att få någon hjälp från myndigheten, någon omskolning ingenting sådant där, utan man blev ju lämnad vind för våg, helt enkelt.

Alla yrkeschaufförer i Sverige måste genomgå en stor hälsokontroll vid 45 års ålder. Det var efter att Michael Palm gjort den som det hävdades att hans synfält var så nedsatt att han inte längre kunde köra lastbil.

Tillförlitligheten i den här undersökningsmetoden ifrågasätts dock från flera håll. Michael Palm själv tycker också att den är tveksam.

– Nej, det är ju i en apparat som inte är konstruerad för att göra något annat än att se om du har defekter på synfältet. Den är inte så konstruerad att den kan avgöra hur lämplig eller olämplig du är att köra bil.

Vad tycker du själv, kan du köra lastbil i dag?

- Ja, jag har inga problem, för min syn är samma som när jag tog körkortet.

Michael Palm överklagade Transportstyrelsens beslut ända upp till kammarrätten, men förlorade. Han var inte närvarande när domstolen tog sitt beslut, eftersom han inte visste att han fick vara det.

- Nej, jag fick ju inte presentera fallet personligen, för jag hade ingen hjälp och det var ingen som talade om för mig att man kunde begära att personligen få framföra ärendet. Så det här beslutet togs utan min närvaro, så att säga.

Och när man tog lastbilskörkortet från dig, då hade du kört ganska många mil under 20 år som yrkeschaufför?

- Ja, jag har ju totalt kört ungefär 350 000 mil i tung trafik och mellan 50 000 och 100 000 mil i privat körning med personbil.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".