Ovako
Foto: Scanpix.

Chefer åtalas efter dödsolycka på Ovako i Smedjebacken

Hittades livlös med det heta stålet över kroppen
1:03 min

I december 2013 omkom en anställd vid en arbetsplatsolycka på Ovako i Smedjebacken. Nu åtalas två tjänstemän vid företaget, misstänkta för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Olyckan inträffade en natt då mannen som omkom jobbade ensam vid en stränggjutningsmaskin med över tusen grader varmt flytande stål.

En av hans arbetsuppgifter var att avlägsna skrotbitar av det heta stålet från kedjor i maskinen, och han bara hade några minuter på sig att få bort dem.

Exakt vad som hände den där natten har inte gått att få reda på men vid tretiden på morgonen hittade kollegor i stålverket sin arbetskamrat livlös intill maskinen med det heta stålet över kroppen. Han hade arbetat ensam och hade ingen möjlighet att påkalla hjälp.

Nu åtalas två chefer för att ha vållat olyckan genom att de inte gjort en bedömning av riskerna med det här arbetssättet. Hade en sådan bedömning gjorts skulle olyckan inte ha hänt, menar åklagaren och hävdar att chefernas oaktsamhet orsakade dödsolyckan.

I stämningsansökan finns även ett krav på att företaget Ovako ska böta 1,5 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".