Flottbron i Gagnef
1 av 3
Foto: Kristian Åkergren.
Skylt från Falu tingsrätt
2 av 3
Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.
Vice chefsåklagare Gun-Britt Ström på väg in i rättssalen
3 av 3
Vice chefsåklagare Gun-Britt Ström på väg in i rättssalen. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.

Rättegång mot chaufför som förstörde flottbron i Gagnef

Idag hölls rättegången mot den man som i mars körde över flottbron i Gagnef med en 60 ton tung lastbil med släp. Flottbron är inte byggd för att klara mer än fyra ton och blev förstörd. Åklagaren vill att mannen fälls för grov vårdslöshet i trafik.

Mannen - som är i 50-års åldern - åtalas för grov vårdslöshet i trafik. Han medger händelseförloppet men anser att han inte gjort sig skyldig till brott.

När rättegången startade hävdade försvararen att den åtalade, en 50-årig man som inte är från Dalarna, inte hade några som helst uppgifter i sitt GPS-program om att bron inte höll.

När jag närmade mig stället där olyckan skedde hade min GPS  hängt sig. Den gör det några gånger veckan, oftast har det inte så stor betydelse. Jag upptäckte det i samband med Y-korset innan bron. Då stannade jag för att starta om.

Så sa den åtalade mannen under rättegången idag.

Han var på väg till Gagnefs kyrkby med en 38 ton tung last pellets från Säffle. Totalt vägde ekipaget 58,5 ton.

Åklagaren ansåg att den skylt som satt vid bron, som visar begränsning på fyra ton, samt brons utseende var tillräcklig info för att mannen skulle iaktta särskild försiktighet.

Ett vittne som bor i närheten och som hade utsikt över bron berättar att hen såg fordonet stanna till i kurvan före bron, och sa så här under rättegången:

Han stod still men sen åkte han iväg och då sa jag att nu blir vi utan bro.

Vittnet säger också att den som kommer och kör på vägen har bra uppsikt över bron.

Mannen fick lämna sitt körkort till polisen men han har fått tillbaka  det. Däremot har han ännu inte fått någon ersättning från försäkringsbolaget för fordonet som förstördes.

Åklagaren vill att mannen fälls för grov vårdslöshet i trafik, och straffet kan i så fall betyda fängelse men också samhällstjänst.

Försvaret vill att han frias, eller att brottet inte bedöms som grovt.

Och försvararen anser att rätten borde förstå att det inte var överlagt eftersom det var förenat med livsfara att köra ut på bron med ett så tungt ekipage.

Den 5 november kommer domen mot mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista