Anna Hed (C) och Fredrik Blom (Mp)
Anna Hed (C) och Fredrik Blom (Mp). Foto: Martin Eriksson.

Så många miljoner kommer reguljärflygen i Mora kosta

6:25 min

Sedan i våras har det inte varit någon flygtrafik mellan Mora och Arlanda. Men nu finns chansen att reguljärflygen kommer lyfta igen, om Mora kommun går in med närmare fem miljoner kronor per år fram till 2019, alltså totalt 20 miljoner kronor. Fyra tusen resenärer per år är 3,6 passagerare per flight, så det är mycket pengar på få människor, säger Fredrik Blom (Mp).

Debatt mellan Fredrik Blom (Mp) och Anna Hed (C), kommunalråd i Mora.

Fredrik Blom (Mp) är mot reguljärflyg i Mora:

– Mora kommun har 2015 haft det svåraste ekonomiska läget på många år, och att då lägga 20 miljoner kronor på att vi ska få reguljärflyg till Mora, det känns inte befogat. Så jag undrar var ni ska ta pengar ifrån?

Anna Hed (C) kommunalråd, är för flyget:

– Hanteringen av flyget kommer ju hanteras som allt annat i den kommunala processen där vi ser över vilka kostander vi har. Och samtidigt väger det mot de behov av tillväxt och utveckling som vi ser, så det är en övervägning man måste göra. Och om jag ska ge exempel så är vi en landsbygd som har långa avstånd, och vi har fått stora påtryckningar från våra grannkommuner och från näringsliv att det här fungerar inte.

På måndag ska politikerna i kommunfullmäktige i Mora besluta om det blir några skattemiljoner till flyget eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista