Utanför skolan i Trollhättan. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT.
Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT.

Bris efter attacken i Trollhättan: Så pratar du med barnen

1:22 min

Skolattacken i Trollhättan i dag gör att vi behöver lyssna på barnen. Det gäller både barn som varit med på skolan och barn som bara har hört om händelsen. Det säger Karin Bergelv tillförordnad generalsekreterare på Bris.

Om barn är med om en sådan omfattande händelse som skolattacken i dag är det inte ovanligt att de upplever en känsla av att tappa kontrollen, säger Karin Bergelv som är tillförordnad generalsekreterare på Bris och socionom.

– Den viktigaste uppgiften för oss vuxna är att trygga och lugna och låta barnen vara på en trygg plats där de har kontroll igen.

Hur kan man tänka konkret?

– Man behöver kolla läget med sitt barn man ska fråga hur barnen har det och hur de mår. Man ska ställa konkreta frågor, inte ledande frågor utan fråga hur tänker du om det här, hur har du det och hur mår du.

– Sen behöver vi alltid inge hopp.Vi måste vara noga med att säga att det här är en väldigt ovanlig händelse.

Och om man har barn som inte har gått i den här skolan i dag. Hur ska man tänka då?

– Det är på samma sätt viktigt att vi vågar låta barn fråga och att vi vågar fråga tillbaka vad barnen har hört. Men att man också är uppriktig när man svarar på barnens frågor. Men ge inte mer läskiga detaljer än vad de har efterfrågat eller uppmärksammat själva.

– Det är också viktigt att tänka på att inte alla barn reagerar och att det inte är något märkligt, säger Karin Bergelv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista