Annica Sandy-Hedin, rektor och Marit Brolin, so-lärare på Sammilsdalskolan
Annica Sandy-Hedin, rektor och Marit Brolin, so-lärare på Sammilsdalskolan. Foto: Lars Svan.

Frågan många ställer sig efter attacken: Kan det hända här?

Lärare Marit Brolin: "En dag där vi kan samla oss och prata kring det här..."
4:05 min

Kan det hända här? Den frågan ställer sig nog många idag, dagen efter skolattacken i Trollhättan där tre personer dödades, bland annat en 17-årig elev och den 21-årige gärningsmannen. På Sammilsdalskolan i Leksand är lärare och rektor förberedda på frågor från oroliga elever.

– Jag kommer lyssna på eleverna för jag förstår att det kommer komma väldigt mycket frågor kring det som hänt. Och jag ska försöka svara på så mycket jag kan. Men det är lika....det är lika gripande för mig, säger Marit Brolin, SO-lärare på Sammilsdalskolan.

Hur tror du elever påverkas av sånt här?

– Kan det hända här? Rädsla. Oro.

Polisen har också gått ut med att det här brottet kan vara ett hatbrott, hur ser du på det?

– Det är så fruktansvärt, vad kan man säga!

Vad tror du om den här dagen?

– Jag hoppas det blir en lugn och bra dag där vi kan samla oss och prata kring de här frågorna, och kanske tänka till om hur vi är mot varandra, så att alla känner sig trygga att komma tillbaka efter lovet, säger Marit Brolin.

Annica Sandy-Hedin är rektor på skolan och säger så här om attacken:

– Det är en fruktansvärd och tragisk händelse, det är sorgligt att det även har hänt här i Sverige, det kommer oss närmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".