En av de asylsökande i Lima
1 av 3
Haron är en av de asylsökande i Lima. Foto: Sofie Lind.
Asylsökande barn
2 av 3
Asylsökande barn i Lima leker med aska för att det inte finns något annat att göra. Foto: Sofie Lind.
Bild från Lima
3 av 3
Foto: Sofie Lind.

Asylsökande i Limedsforsen hindrar bussen från att åka

2:58 min

En handfull asylsökande satt tidigt i morse kvar på bussarna i Limedsforsen, i protest mot det anvisade asylboendet i Lima stugby. Nu under förmiddagen har flera av dem gått ut ur bussen, och hindrar just nu bussen från att åka därifrån. Vi vill till ett bättre ställe, berättar Haron, en av de asylsökande.

– Vi vill inte stanna här, men Migrationsverket vill inte att vi åker till andra städer. De vill att vi stannar här, säger Haron, en av de asylsökande.

– Vi är inte turister, det här är som en djungel, det är inte för familjeliv, fortsätter han.

Och just nu hindrar han och andra asylsökande bussen från att åka från platsen.

– Vi tillåter inte bussen att åka, för vi vill inte stanna här, säger han.

Vart vill du åka då?

– Vi vill till bättre ställe, som Orsa, som Malung. Det finns sjukhus, skola där. Här finns inget sjukhus, ingen skola, ingen affär. Bara träd, träd, träd. Vi kom hit för att få ett bra liv, vi är mänskliga och vi vill ha frihet.

Personal från Migrationsverket är på väg till platsen för att förklara att stugbyn är det boende som myndigheten i nuläget kan erbjuda.

Personalen ska också svara på frågor från en del av de asylsökande om hur man gör om man vill ta tillbaka sin asylansökan.

Men, uppger Migrationsverket, merparten av de asylsökande har ändå flyttat in i stugorna. Det gäller inte minst barnfamiljer, som tidigare bodde i Orsa och som nu får boende med självhushåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista