En gravsten
Foto: TT.

Från Bach till Meduza på kyrkoherdes begravningar

3:09 min

Begravningar är mer personligt idag än för 20 år sedan, bland annat när det gäller musik och val av kistor. Det säger Ninnie Nilsson, begravningsentreprenör i Säterbygden. Och hon får medhåll av kyrkoherden Mattias Rådbo. Jag har haft musik av allt från Bach till Meduza på mina begravningar.

Alla helgons dag står för dörren, en dag då många beger sig till kyrkogården för att tända ljus och minnas de nära och kära som har gått bort.

Men det är inte helt enkelt att förbereda en begravning, det är mycket att tänka på: val av kista, musik och symbol på dödsannons. Dessutom finns det även trender inom begravningsbranschen.

– Det är mer personligt idag än för 20 år sedan. Om personen tyckte om hundar och hade en collie, då sätter man en collie i dödsannonsen, säger Ninnie Nilsson.

När det gäller kistor så finns det även trender där.

– Om någon jobbade i skogen då tar man oftast naturkistan i furu, berättar Ninnie Nilsson.

Och kyrkoherde Mattias Rådbo, håller med om det personliga.

– Det stämmer absolut, många vill ha en väldigt personligt utformad begravning, och det är ju vi prästers uppgift att fånga in det, säger han.

Får man ha vilken musik man vill?

– Det tycker jag verkligen. Jag har haft allt från Bach till Eddie Meduza på mina begravningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista