Tacka. Foto: Veronika Karlsson, Sveriges Radio.
1 av 3
Foto: Veronika Karlsson, Sveriges Radio.
Anna-Karin Fahlvik, fårbonde . Foto: Veronika Karlsson Sveriges Radio
2 av 3
Anna-Karin Fahlvik, fårbonde . Foto: Veronika Karlsson Sveriges Radio
Tacka. Foto: Veronika Karlsson, Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Veronika Karlsson, Sveriges Radio.

Färre får i Dalarna trots ökning i övriga landet

Fårbonden: "Svårt att få lönsamhet i köttproduktion"
0:58 min

Antalet får ökar i landet, den trenden ser jordbruksverket i sin årliga undersökning av antalet djur. Men i Dalarna ser det inte lika ljust ut för fårnäringen.

–Det är tråkigt att det minskar, vi behöver mer får för att kunna underhålla konsumenterna, säger fårbonden Anna-Karin Fahlvik i By Kyrkby.

Efterfrågan på svenskt lammkött är större än tillgången. Men ändå minskar alltså antalet får och lamm i Dalarna. Jämfört med 2011 finns det drygt 4 500 färre lamm och får i länet.

Anna-Karin Fahlvik har får som ska bli mat, alltså köttproduktionsdjur. Hon tillhör dem i länet som minskat på sin besättning.

Hon tror att anledningen till att fåren blir färre i länet beror dels på rovdjursosäkerhet och dels på att det är svårt att få lönsamhet i just köttproduktion. Men hon hoppas att fler vågar satsa och ser gärna samarbeten köttproducenter emellan.

–Det hade varit min önskan att man kunde hjälpas åt att hålla våra lokala butiker med kött.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".