Melviana Hedéns familj befinner sig i Borneo, bara några kilometer från bränderna som härjar.
Melviana Hedéns familj befinner sig i Borneo, bara några kilometer från bränderna som härjar. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.

Hennes familj är mitt i den giftiga röken

2:31 min

Flera stora bränder har rasat i Indonesien de senaste månaderna och är de värsta i landet på 20 år. I Borneo - bara några kilometer från gränsen och bränderna - befinner sig Falubon Melvianas familj.

Många av bränderna i Indonesien misstänks ha startats av markägare som bränt av åkrar för att kunna odla palmolja och den giftiga röken har spritt sig till sex omkringliggande länder, däribland Borneo.

Melviana Hedén bor i Falun men hennes familj bor i Samariana i östra Borneo, bara några kilometer från bränderna i Indonesien.

– Jag kommer ihåg den 20 oktober då jag  fick ett meddelande från min bror där det stod "nu är det nödsituation här och det är mycket rök överallt". Då vaknade jag till och insåg att det är allvar.

Sveriges Radios utrikeskorrespondent Margita Boström berättar att sådana här bränder görs varje år, men brukar kunna släckas med hjälp av monsunregn som inte kommit i år.

– Vissa år i har man inte kontroll över de här bränderna och de sprider de sig, förklarar hon och menar att Indonesien kritiserats och nu ska ta itu med sin lagstiftning som gör det tillåtet för privatpersoner och företag att bränna skog på det här viset.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista