Marita Hilliges, rektor för högskolan Dalarna, och Carl Oskar Bohlin, moderat riksdagsledamot från Borlänge.
Marita Hilliges, rektor för högskolan Dalarna, och Carl Oskar Bohlin, moderat riksdagsledamot från Borlänge.

Riksdagspolitiker riktar kritik mot Högskolan Dalarnas ledning

7:41 min

Högskolan Dalarna har för få utbildningar som utbildar yrken som behövs i Dalarna. Den kritiken kommer från riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) från Borlänge. Men skolans rektor Marita Hilliges tillbakavisar kritiken.

Är det verkligen en del av en regional högskolas kärnuppdrag att ge distanskurser om exempelvis irländsk skönlitteratur? Det anser inte riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) från Borlänge.

– Jag tycker att högskolan mer borde fokusera på att utbilda för den regionala arbetsmarknaden, säger han.

– Det är alldeles riktigt att vi ska jobba med kompetensförsöjning för regionen – och det gör vi också. Den mesta av vår verksamhet är den typen av utbildningar, svarar Marita Hilliges, rektor för högskolan Dalarna.

– Vi kanske inte har samma bild av vilka utbildningar som finns på de olika orterna, och jag tror faktiskt att jag känner till det lite bättre, tillägger hon.

Carl-Oskar Bohlin anklagar högskolans ledning för att ha tappat greppet om ekonomin genom att ha byggt ett alltför dyrt bibliotek i Falun som besöks av för få studenter. Men rektorn försvarar bygget:

– Det används hela tiden. Hittills har 189 697 personer varit i biblioteket i Falun och det ökar hela tiden, säger Marita Hilliges.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista