Falun får nu sitt första evakueringsboende. Foto: Jens Meyer/TT.
Falun får nu sitt första evakueringsboende. Foto: Jens Meyer/TT.

Så blir evakueringsboendena för flyktingar i Falun

2:43 min

I Falun ställs just nu 130 evakueringsplatser för flyktingar i ordning. Kommunen har svarat ja på en förfrågan från Migrationsverket. Nu öppnar vi famnen och dörrarna för de här personerna, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S).

– Det här är ett evakueringsboende där flyktingarna får stanna i upp till sju dagar i väntan på asylboende.

Vad kommer finnas i boendet?

– Det finns sängar, tre mål mat om dagen och dusch/toalett. Men egna rum kan vi inte erbjuda.

Falu kommun är en stor kommun. Det finns andra, mindre kommuner i Dalarna som tagit emot betydligt fler asylsökande flyktingar. Vad säger du till de falubor som tycker att ni borde tagit emot fler?

– Vi har tagit emot så många som vi ser att vi kan ta emot. Det vi kunnat frigöra nu är 130 platser i första hand. I andra kommuner har privata aktörer tagit emot flyktingar. Så är det inte i Falun.

Men hur många asylsökande har ni tagit emot hittills i Falun?

– Vi väntar på de första nu. De kommer om bara några timmar.

Så ni har alltså inte tagit emot en enda asylsökande på egen hand i Falu kommun hittills?

– Nej.

Varför har det varit så få?

– Vi har talat om vad vi kan erbjuda för Migrationsverket tidigare. Förfrågan om evakueringsboende har kommit först nu. Vi har även tagit emot många ensamkommande barn som vi också tagit fram familjehem till.

Ni har alltså inte tagit emot en enda asylsökande tidigare. Kan du som politiker verkligen känna att du öppnat famnen och dörren för asylsökande tillräckligt då?

– Ja, utifrån de förfrågningar vi fått från Migrationsverket. Jag tycker det har gjorts ett fantastiskt jobb i Falu kommun.

P4 Dalarna
dalanytt@sverigesradio.seGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista