Marie Litesjö
Marie Litesjö. Foto: Elina Mattsson.

Hon brände ut sig och hamnade i landet jag-är-värdelös

2:59 min

Andelen sjukfall när det gäller psykiska diagnoser ligger i Dalarna på 41 procent. Det är näst högst i landet efter Västra Götaland, enligt statistik från Försäkringskassan. Marie Litesjö från Falun brände ut sig och hamnade i - som hon kallar det - jag-är-värdelös-landet.

Nu måste vi prata om stress och psykisk ohälsa. Den psykiska ohälsan relaterat till jobbet ökar i en oroväckande fart.

Så skriver fackförbundet Unionen på en debattsida i Dalademokraten.

Marie Litsesjö från Falun är en av alla de som bränt ut sig och - som hon säger - besökt "jag är värdelös-landet".

– Det är det landet man hamnar i när man efter en tid har varit sjukskriven för psykisk ohälsa, utbränd, överutnyttjad, kalla det vad du vill. Man känner att man inte är duktig. Och för min egen del hamnade jag där när jag fick diagnosen utmattningssyndrom, berättar hon.

– Det började med kortidsfrånvaro, och då fick jag träffa företagshälsovården. Och det var de som insåg mitt mående. Sedan blev jag slussad till läkare och samtalsterapeut, och sedan var det igång.

Hur mycket tycker du ligger på arbetsgivaren och den privata personen?

– Det är en kombination, jag tror att det är ett gemensamt ansvar. Men till er arbetsgivare, håll koll på era a-människor, de här högpresterande. Det är jättepraktiskt att ha duktiga människor på arbetsplatsen, men de där som tar på sig alldeles för mycket...det slutar bara på ett sätt, säger Marie Litesjö.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista