Mikael Carstensen och Leif Pettersson. Förvaltningschef respektive kommunalråd i Ludvika. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.
Mikael Carstensen och Leif Pettersson, förvaltningschef respektive kommunalråd i Ludvika. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.

Fyra skolor riskerar att läggas ned i Ludvika kommun

4:00 min

Flera hundra vuxna och barn demonstrerade i Ludvika i går mot planerna på att lägga ned några av kommunens skolor. Vid social- och utbildningsnämndens möte i går kom nämnden fram till att ett av nedläggningsförslagen ska utredas vidare.

Social- och utbildningsnämnden i Ludvika röstade om två olika förslag i går och nämnden tog ett inriktningsbeslut som innebär att fyra skolor kan läggas ned. 

Förslaget innebär att eleverna på Håksbergs skola flyttas till Marnässkolan och eleverna från Saxdalens skola flyttas till Blötbergets skola. Vidare flyttas eleverna från Parkskolan 7-9 till Kyrkskolan och eleverna från Björkås skola flyttas till Parkskolan. 

För förskolan innebär beslutet att modulbyggnader flyttas från Lorensberga och Östansbo till Gonäs, där förskolan byggs ut och dit även Blötbergets förskolebarn flyttar. Allt det här ska enligt förslaget genomföras läsåret 2016/2017. 

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och miljöpartiet röstade för förslaget, Sverigedemokraterna och centerpartiet reserverade sig mot beslutet. 

– Vi har för stor kostym. Vi måste satsa på det som händer i klassrummet inte på en massa lokaler, säger Mikael Carstensen, chef för Ludvika kommuns Social- & Utbildningsförvaltning. 

– Vi har en åtgärdsplan som ska generera sex miljoner kronor per år. 

Nu ska förslaget skickas ut på remiss inom kommunen och det ska göras en konsekvensanalys innan det fattas något beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista