En oljeplattform och pengar
Foto: Ken Hodge och EpSos. de epsos.de. Montage: P4 Dalarna.

Placerar skattepengar i oljebolag trots klimatmål

3:58 min

Landstinget och kommuner i länet investerar pengar i oljebolag. Detta trots att de har miljömål som säger att de ska jobba för att minska sin klimatpåverkan. Det kan P4 Dalarna avslöja i dag.

Mora kommun har till exempel placerat pengar i Exxon, ett av världens största oljebolag, genom sin fondportfölj.

– Det är ytterst marginellt som det finns ett visst inslag av det. På ett sätt är det ju ändå viktigt att vara med i branscher som man försöker påverka, för är man en del av det så har man ju en möjlighet att påverka att man till exempel gör övergångar till andra hållbara alternativ, säger Anna Hed, centerpartistiskt kommunalråd i Mora. 

Om ungefär en vecka börjar FN:s stora klimatmöte i Paris där politiker från hela världen ska fatta beslut kring hur den globala uppvärmningen ska stoppas. En sak som ska diskuteras är hur vi ska fasa ut vår användning av fossila bränslen, alltså olja, kol och gas, som är det som orsakar att temperaturen på jorden stiger.

Mora kommun har tidigare skrivit på EU-kommissionens borgmästaravtal som säger att man ska minska sina koldioxidutsläpp. Men när P4 Dalarna kollar igenom Mora kommuns fondportfölj har kommunen över 14 miljoner kronor i en fond där oljebolaget Exxon är ett av de tio största innehaven. Och över 8 miljoner i en annan fond där oljebolagen BP och Shell finns med bland de största innehaven.

Även Landstinget Dalarna och Borlänge kommun har miljontals kronor i fonder med olje-, kol- och gasbolag som innehav.

Svante Axelsson, generalsekretarare på Naturskyddsföreningen tycker inte att det här är bra.

– Vi ska inte ha våra pengar i syltburkarna, utan vi ska satsa på det förnybara och det som räddar klotet, de företagen. Och det finns många sådana företag och de går ju väldigt bra.

  


Fråga

Så ser fondplaceringarna ut:

Landstinget Dalarna

Har 67 miljoner i fonden SPP aktiefond global. Ett av de tio största innehaven är oljebolaget Exxon Mobil.

Har 25 miljoner i fonden SSGA emerging markets. Bland innehaven finns till exempel ryska gasbolaget Gazprom, ryska olje- och gasbolaget Surgutneftegas, koreanska oljebolaget S-oil corp.

Mora kommun

Har 14 miljoner i fonden SPP aktiefond USA. Ett av de tio största innehaven är Exxon Mobil Corporation.

Har 8 miljoner i fonden JPM Europé equity Plus. Bland de tio största innehaven finns oljebolagen BP och Shell.

Borlänge kommun

Har 104 miljoner i fonden SEB etisk global indexfond. Ett av de tio största innehaven är oljebolaget Exxon Mobil.


* Falun, Avesta och Ludvika har inga egna kapitalplaceringar. Övriga kommuner har vi inte kollat upp. Vi kollade fondinnehaven en gång i våras och igen under början av hösten.


Så säger de lokala miljömålen:

Landstinget Dalarna

"I Landstinget Dalarna ska vi ta vår del av miljöansvaret i samhället och låta hänsyn till miljön vara en naturlig del i all verksamhet genom att arbeta för att förebygga och minska utsläppen av klimat- och miljöskadliga ämnen till luft, mark och vatten"

Mora kommun

"Tillsammans med över 900 andra europeiska städer kommer kommunen att jobba för att sänka sina koldioxidutsläpp med mer än 20% till 2020"

Borlänge kommun

"Att vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen är lösta är det övergripande målet för miljöarbetet. De sju prioriterade målen är begränsad klimatpåverkan, frisk luft..."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista