Just nu

Placerar skattepengar i oljebolag trots klimatmål

3:58 min

Landstinget och kommuner i länet investerar pengar i oljebolag. Detta trots att de har miljömål som säger att de ska jobba för att minska sin klimatpåverkan. Det kan P4 Dalarna avslöja i dag.

Mora kommun har till exempel placerat pengar i Exxon, ett av världens största oljebolag, genom sin fondportfölj.

– Det är ytterst marginellt som det finns ett visst inslag av det. På ett sätt är det ju ändå viktigt att vara med i branscher som man försöker påverka, för är man en del av det så har man ju en möjlighet att påverka att man till exempel gör övergångar till andra hållbara alternativ, säger Anna Hed, centerpartistiskt kommunalråd i Mora. 

Om ungefär en vecka börjar FN:s stora klimatmöte i Paris där politiker från hela världen ska fatta beslut kring hur den globala uppvärmningen ska stoppas. En sak som ska diskuteras är hur vi ska fasa ut vår användning av fossila bränslen, alltså olja, kol och gas, som är det som orsakar att temperaturen på jorden stiger.

Mora kommun har tidigare skrivit på EU-kommissionens borgmästaravtal som säger att man ska minska sina koldioxidutsläpp. Men när P4 Dalarna kollar igenom Mora kommuns fondportfölj har kommunen över 14 miljoner kronor i en fond där oljebolaget Exxon är ett av de tio största innehaven. Och över 8 miljoner i en annan fond där oljebolagen BP och Shell finns med bland de största innehaven.

Även Landstinget Dalarna och Borlänge kommun har miljontals kronor i fonder med olje-, kol- och gasbolag som innehav.

Svante Axelsson, generalsekretarare på Naturskyddsföreningen tycker inte att det här är bra.

– Vi ska inte ha våra pengar i syltburkarna, utan vi ska satsa på det förnybara och det som räddar klotet, de företagen. Och det finns många sådana företag och de går ju väldigt bra.

  


Fråga