Flera oljepumpar på ett fält. Foto: Hasan Jamali/TT.

Kritik mot Moras investeringar i oljebolag

MP: "Placeringarna man gör påverkar världen vi lever i"
1:43 min

Landstinget och kommuner i Dalarna investerar pengar i oljebolag, trots att de har miljömål som säger att de ska jobba för att minska sin klimatpåverkan. Fredrik Blom, språkrör för Miljöpartiet i Mora, är mycket kritisk till att kommunen placerat pengar sådana här fonder.

Landstinget och kommuner i länet investerar pengar i oljebolag. Det har P4 Dalarna avslöjat i dag. Trots att de har miljömål som säger att de ska jobba för att minska sin klimatpåverkan. Mora kommun har till exempel placerat pengar i Exxon, väldens största oljebolag, genom sin fondportfölj.

– Man förstår inte riktigt sin betydelse här i världen, de placeringarna som vi gör de påverkar ju också den värld som vi lever i. Och problemet för oss är ju också att när vi jobbar för ett hållbart samhälle kommer vi samtidigt att göra att våra placeringar motarbetas, att vi vill att de ska gå ner i värde egentligen, säger Fredrik Blom. 

Du och ditt eget parti då, har ni drivit den här frågan just när det gäller kapitalplaceringar tidigare?

– Inte i Mora kommun. Men efter det här kommer vi absolut att driva frågan. När sådan här information kommer fram måste man ta tag i det, så vi kommer skriva en motion om att man ska placera i hållbara fonder helt enkelt.

Även Landstinget Dalarna och Borlänge kommun har pengar placerade i oljefonder.


Så ser fondplaceringarna ut:

Landstinget Dalarna

Har 67 miljoner i fonden SPP aktiefond global. Ett av de tio största innehaven är oljebolaget Exxon Mobil.

Har 25 miljoner i fonden SSGA emerging markets. Bland innehaven finns till exempel ryska gasbolaget Gazprom, ryska olje- och gasbolaget Surgutneftegas, koreanska oljebolaget S-oil corp.

Mora kommun

Har 14 miljoner i fonden SPP aktiefond USA. Ett av de tio största innehaven är Exxon Mobil Corporation.

Har 8 miljoner i fonden JPM Europé equity Plus. Bland de tio största innehaven finns oljebolagen BP och Shell.

Borlänge kommun

Har 104 miljoner i fonden SEB etisk global indexfond. Ett av de tio största innehaven är oljebolaget Exxon Mobil.


* Falun, Avesta och Ludvika har inga egna kapitalplaceringar. Övriga kommuner har vi inte kollat upp. Vi kollade fondinnehaven en gång i våras och igen under början av hösten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".