Oljeraffinaderi. Foto: Jason Bronis/TT
Oljeraffinaderi. Foto: Jason Bronis/TT

Nu ska Landstinget Dalarna sluta investera i oljebolag

Ingalill Persson: "Vi ska undvika att placera i bolag som påverkar miljön negativt"
0:53 min

Landstinget och kommuner i länet investerar pengar i oljebolag. Det har P4 Dalarna avslöjat idag. Men nu säger det socialdemokratiska landstingsrådet Ingalill Persson att hon tänker se till att landstinget slutar placera pengar i bolag som skadar klimatet.

– Det här är ett förbiseende och det tackar vi radion för att ni har lyft ögonen på oss på det, säger Ingalill Persson.

Att landstinget och kommuner placerar pengar i fonder handlar ofta om att bygga upp en buffert för framtida pensionsutbetalningar. När vi kollade landstingets fondinnehav hade man till exempel 67 miljoner kronor i en fond där världens största privatägda oljebolag Exxon ingick. Och 25 miljoner i en annan fond med bolag som det ryska gasbolaget Gazprom. Trots att de har miljömål som säger att de ska jobba för att minska sin klimatpåverkan.

– Jag måste erkänna att jag kan väldigt lite om det. Med det jag kommer att göra är att jag kommer att se till att när vi placerar våra pengar så ska vi undvika att göra det i bolag som har en produktion som påverkar miljön negativt, säger Ingalill Persson. Så ser fondplaceringarna ut:

Landstinget Dalarna

Har 67 miljoner i fonden SPP aktiefond global. Ett av de tio största innehaven är oljebolaget Exxon Mobil.

Har 25 miljoner i fonden SSGA emerging markets. Bland innehaven finns till exempel ryska gasbolaget Gazprom, ryska olje- och gasbolaget Surgutneftegas, koreanska oljebolaget S-oil corp.

Mora kommun

Har 14 miljoner i fonden SPP aktiefond USA. Ett av de tio största innehaven är Exxon Mobil Corporation.

Har 8 miljoner i fonden JPM Europé equity Plus. Bland de tio största innehaven finns oljebolagen BP och Shell.

Borlänge kommun

Har 104 miljoner i fonden SEB etisk global indexfond. Ett av de tio största innehaven är oljebolaget Exxon Mobil.


* Falun, Avesta och Ludvika har inga egna kapitalplaceringar. Övriga kommuner har vi inte kollat upp. Vi kollade fondinnehaven en gång i våras och igen under början av hösten.


Så säger de lokala miljömålen:

Landstinget Dalarna

"I Landstinget Dalarna ska vi ta vår del av miljöansvaret i samhället och låta hänsyn till miljön vara en naturlig del i all verksamhet genom att arbeta för att förebygga och minska utsläppen av klimat- och miljöskadliga ämnen till luft, mark och vatten"

Mora kommun

"Tillsammans med över 900 andra europeiska städer kommer kommunen att jobba för att sänka sina koldioxidutsläpp med mer än 20% till 2020"

Borlänge kommun

"Att vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen är lösta är det övergripande målet för miljöarbetet. De sju prioriterade målen är begränsad klimatpåverkan, frisk luft..."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".