Morabo på plats i Paris under terrorattacken i fredags

3:13 min

I fredags miste minst 129 människor livet i sex samordnade terrorattacker i Paris. Terrororganisation Islamiska staten - IS - har bekräftat att man står bakom dåden. Våra telefoner började plinga och folk frågade om vi levde, berättar Amalia Anderson från Mora, har varit i Paris sedan i fredags.

En svensk är ett av dödsoffren och en annan svensk är allvarligt skadad, och så här berättar Amalia Andersson om hur det var i Paris i fredags:

– Vi kom på fredag eftermiddag och var ute på en restaurang och åt. Egentligen tänkte vi fortsätta längs gatorna men vi var så trötta så vi gick till hotellet. Så gick vi hem och då började våra telefoner plinga hela tiden. Folk frågade om vi levde och hur det var med oss. Och då satte vi på nyheterna och fattade varför det hela tiden åkte ambulanser och poliser nedanför vårat fönster, berättar Amalia Andersson.

Vad gjorde ni sedan?

– Det var väldigt läskigt, man såg ju hela tiden poliser och ambulanser som försökte få bort folk från gatorna. Och på nyheterna rådde de oss att stanna inne och höra av oss till anhöriga.

– Vi bodde väldigt nära där allt hände, så vi vågade inte ut, säger Amalia Andersson.

Hur märks det nu när det gått några dagar?

– I lördags gick vi knappt ut alls. Och igår var vi ute och det var folk ute, men inte alls lika mycket som det hade varit i vanliga fall. Och det är mycket poliser och militärer som går tungt beväpnade. Och folk är nervösa och igår så hade någon smällt smällare på ett torg, och då blev det panik. Och i morse var det massa poliser som spärrat av gatan, och då undrade vi vad som hänt. Och då stod en tom resväska på vägen, så bombtekniker sprängde väskan innan vi fick gå.

Hur är stämningen i stan?

– Det är ändå ganska bra, de flesta är ganska lugna och om de ser att man är rädd så försöker alla lugna varandra. Och idag hade de ju tyst minut och då samlades folk på torgen, berättar Amalia Andersson.

Amalia Andersson är på väg hem från Paris ikväll.