Fossil Free: Fossilbolag inte mer moraliska än vapenindustrin

3:01 min

Landstinget och kommuner i Dalarna investerar pengar i oljebolag, detta trots att de har har miljömål som säger att de ska jobba för att minska sin klimatpåverkan. Uppgifterna är upprörande, men inte förvånande, säger Olivia Linander på Fossil Free Sverige.

Mora kommun har till exempel placerat pengar i Exxon, ett av väldens största oljebolag, genom sin fondportfölj, något som Fredrik Blom, språkrör för Miljöpartiet i Mora, kritiserat här i P4 Dalarna under dagen.

Fossil Free är ett internationellt nätverk av kampanjer som arbetar för divestering* på våra orter och institutioner. Och Olivia Linander, samordnare för Fossil Free Sverige, säger så här om att kommuner satsar i oljebolag:

– De här uppgifterna är upprörande, men det är inget som förvånar mig med tanke på att fossilbolagen utgör en så del av världsmarknaden, och vilken aktör som helst som investerar i stora lönsamma fonder, kommer att automatiskt placera pengar i fossilbolag.

– Vår ståndpunkt är att fossilbolag inte är mer moralisk investering än vapen eller tobak. Kol, olja och gas hör inte till framtiden. Det är en av de viktigaste orsakerna till klimatförändringarna och därför en investering som bör uteslutas i varje etisk investeringspolicy, säger Olivia Linander.

Men är vi inte beroende av olja?

– Jo det kan man verkligen säga. Vårt samhälle bygger mycket på fossila bränslen. Och fossilbolagen är en stor del i att det förblir så. Och därför är det så viktigt att vi tar ställning mot fossilbolagen och att makthavarna ska lyssna på oss och inte på fossilbolagen.

*Divestering är motsatsen till investering, alltså att göra sig av med aktier, fonder och obligationer som är oetiska eller moraliskt tveksamma.