Härva inom Nya Byn Krylbo: Svarta pengar och hot från kriminella

0:27 min

En härva med svarta pengar för hyreskontrakt har rullats upp hos fastighetsbolaget Nya Byn Krylbo i Avesta. Det handlar om svarta pengar och hot från kriminella.

Enligt företagets vd är det en person som varit anställd i bolaget, som tillsammans med kriminella personer tagit mellan fem och tiotusen kronor i betalning för kontrakt och sedan med hot skrämt de utsatta till tystnad. 

Christian Kirkman-Möller är vd för Nya Byn Krylbo och beskriver rädslan hos de som betalat svarta pengar.

– De som betalat var mycket rädda. De hade fått besked från de kriminella att om de berättade så riskerade de att hamna i fängelse. Efter att de fått försäkringar om att inget skulle hända dem började de berätta, berättar Kirkman-Möller.

Christian Kirkman-Möller berättar att han fick ta del av rykten om de svarta affärerna för knappt två veckor sedan. Då gjorde företaget en egen undersökning som ledde fram till en anställd som nu avskedats. De utsatta har betalat både för kontrakt och t ex för att få byta lägenhet eller få fel i lägenheterna avhjälpta.

Sammanlagt kan bedrägerierna handla om cirka en miljon kronor.

Avestapolisen ska nu ha inlett en utredning om de här brotten. Vi har inte lyckats nå den polis som håller i utredningen.