Polisen dumpar stökiga människor långt utanför staden
1 av 2
Foto; Scanpix.
Stefan Dangardt
2 av 2
Foto: Lotta Rydén

Ökat terrorhot mot Sverige - Dalapolisen stärker beredskapen

Stefan Dangardt: "Ökar närvaron på publika platser"
2:37 min

Sverige har höjt sin terrorberedskap från nivå tre till nivå fyra på en femgradig skala.  Det detta beslutade Säpo igår. En man är också efterlyst och anhållen i sin frånvaro, misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Och nu stärker polisen i Dalarna sin beredskap.

– Vi ska inte vara oroliga, vi ska leva på som vanligt, men kanske vara lite mer vaksamma. Ser man något man tycker verkar konstigt så kan man gärna kontakta polisen eller säkerhetspolisen, säger Stefan Dangardt på polisen i Dalarna.

Finns det ställen i Dalarna som man sätter extra bevakning på?

– Vi kommer generellt att öka närvaron på strategiska och publika platser. Exempelvis på köpcentrum och andra platser som varit intressanta ur terrorsynpunkt sedan tidigare.

Hur stor är sannolikheten att det smäller i Dalarna?

– Jag vill inte spekulera i det, allt arbete går ut på att det inte ska smälla i Sverige, varken här eller någon annanstans. Det viktiga är att inte gripas av panik nu, och lita på att säkerhetspolisen och polisen kommer fixa det här, säger Stefan Dangardt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".